lördag 24 oktober 2009

Vilka bananer

http://vimeo.com/4497137

Vilka bananer väljer du???

Äkta vara

Äntligen händer det lite...:) Nu har City Gross börjat samarbeta med Äkta vara. Så nu ska det bli enklare att hitta tillsats fri mat i affären. Hoppas att fler hänger på! T. ex Ica som är där vi brukar handla. ( Finns inget City Gross..) Än så länge finns det 166 varor att välja emellan. Vi va på City Gross ny öppnade affär i Ljunby och kollade. KUL!

Satt brevid tre tjejer igår på väg hit...Dem åt mat eller dem åt vit pasta med skinka och gräddsås...och satt och pratade om hur mkt dem kunde " få i sig" en super size pizza va inget problem för dessa kraftigt över viktiga tjejer...hela disskutionen kändes helt konstig. Denna måltid skulle inte alls räcka till för att få en mättnads känsla. Dem fortsatte denna middag med kaffe och ett par kakor, för att avsluta med ett par cigg smågodis och cocca cola. Jag blir så nedstämd....Där sitter vi med våran hemma gjorda matlåda med lax och sallad, och jag undrar hur man kan hjälpa folk att leva ett hälsosammare och framför allt friskare och rörligare liv. Livet är så oerhört kort...att vi tar hand om oss och våra nära så dåligt finns det ingen ursäkt för.

onsdag 21 oktober 2009

Ensam..

Det är inte så ofta jag är ensam...kan va såå skönt. Som vanligt överskattar jag min lediga tid, satte deg började dammsuga, fram med skurmoppen...ska bara ta en kopp kaffe...nu är det en timme kvar tills jag ska hämta dom. Det blir till att ställa ut degen i kylan och fortsätta i kväll....hmm
Sen ska vi till Bvc igen. Igår fick Herman vaccin en spruta i varje ben...usch. Det var ett års koll och vi har bett läkaren att kolla hans höger knä som knäpper väldigt mycket. Men allt var bara bra. Han väger nu 10 kg och är 80 cm lång. Och idag ska Ebba få Svininfl. vaccin. Sen ska vi vidare på husvisning. Förra huset kollade ju Christer på själv. Han va inte imponerad...
Matrix fick behandling av Johanna i går. Åhh va beröm vi fick!! Så kul. Äntligen släpper det. Han har varit sten hård i musklerna. Det har varit svårt att få något resultat av behandlingen. Men nu har ridningen börjat lossna bra och då blev musklerna så mkt bättre! Lägger ut lite kort senare....nu måste jag nog fortsätta städa och baka....:) Vad skulle väl livet vara om man inte hade nåt att göra??!!
Puss på er

måndag 19 oktober 2009

Inskolning

Jobbade två dagar förra veckan. En dag på bolex och en dag i Hejde. Kul och börja jobba, men samtidigt lite svårt att vara ifrån barnen. Tror både Christer och barnen tyckte att det va kul att få lediga tillsammans.


Nu börjar inskolningen för Herman. Han tycker att det jätte kul!! Men han blir jätte trött...somnar så fort jag sätter honom i bilen.
Det blev ingen tävling i helgen. Matrix har fått ett sår på hornhinnan så han får ögondroppar i två veckor..
Idag har jag varit hos naprapaten och tandläkaren. Så nu är jag hel igen..:)
Imorgon ska Herman på 1 års koll och på onsdag ska Ebba få infl. spruta.
Ha det..

tisdag 13 oktober 2009

Herman 1 år


Ett år har gått!! Så här dax förra året låg jag på BB. Vart tar tiden vägen?
För ett år sen låg jag i sängen med en liten och kall kille på magen under två täcken för att få upp värmen på honom. Han hade ganska mycket undertemp när han föddes.
Vi fick dela rum med en annan mamma och bebis som skrek hela natten. Herman sa nästan inget bara myste, sov och åt. Ungefär som nu. Vår underbara pojke!

Jag vill ha tårta!! Jätte synd att jag inte tog något efter kort. Han va inte lika ren efter två tårtbitar och en bulle....:)


Hur öppnar man paket? Det här blir väl bra?
Herman somnade gott efter en bra dag med kalas, lek och paket.
Efter all tårta trodde vi att middagen inte skulle få plats. Men ack så fel vi kunde ha, denna lilla kille som aldrig slutar att förvåna oss åt två potatisar och köttfärslimpa med sås. Tog därefter vällingen också....somna mätt och glad.
Vi tackar för alla fina presenter, kort och blommor!!

måndag 12 oktober 2009

Baka tårta!

Nu ska här bakas tårta! Funderar på hallonmousse med chokladgrädde...vad tror ni?? Ja jag testar så visar jag resultatet sen..:)
Nu ska jag bara dammsuga, skura, städa toaletterna, vika tvätt, bädda rent....blä...
Denna vecka ska Christer va hemma på tisdag och fredag med barnen. Delvis för att jag vill att han ska förstå hur det är, delvis för att jag vill börja jobba lite...vilka disskutioner vi har haft om dessa två ynka dagar...Kan bli tokig på honom!!

I lördags gick jag och Herman på stan med Madde och Eric. Köpte present till Herman och fikade lite, jätte skönt. Sen kom Christer och Ebba in till stan också. Vi lagade middag hemma hos Madde och Henrik och killarna gick på bio, medans jag och Madde drack lite vin och pratade. Vi sov över vilket Ebba tyckte va jätte spännande!! Så på söndagen va vi ute och gick, Ebba sparkande kick board. Och fick massage av Lotta. Underbart!!
På lördag ska vi på visning på ett hus och på söndag är det tävling!
Nu ska jag städa, återkommer med tårt resultat!
Kram på er

fredag 9 oktober 2009

Plommonbröd

Plommonbröd ifrån Helene Johanssons bok
Dag 1
Blötlägg kvällen innan:
100 g katrinplommon (det går bra med vilken torkad frukt som helst)
75 g russin

Dag 2
Häll av vattnet och mixa plommonen

450 g rågsurdeg
plommonen
900 g vatten
25 g jäst
1350 g vetemjöl med hög proteinhalt
275 g grovt rågmjöl
40 g ljus sirap
45 g salt

arbeta i maskin i 10 min, tillsätt salt kör 5 min till. ( jag tog mindre med salt)
degen ska vara ganska kladdig. Låt degen vila i 30min.
Forma till 4 bröd. (Doppa dom i solrosfrön)
Sätt ugnen på 250 gr och låt bröden jäsa i 1,5 - 2 tim
Sätt in bröden, kasta in en kopp kallt vatten, sänk värmen till 200 gr, släpp ut ångan efter 20 min. Grädda i 15 min till.

torsdag 8 oktober 2009

Majs



Vi va på St Tolby gård i Fole och köpte grönsaker med Micke, Ellis och barnen i helgen. Det är sista rycket med självplock på majs. Otroligt god majs!!

ont...

Nu är kylan här...och precis som varje år har jag glömt hur ont jag får...minnet är kort. Jag tror vi får flytta till spanien eller nåt..:) Eller så börjar jag med att prova nyponpulver och se om det hjälper. Det är många som har sagt att det hjälper inflammation och att det smöjer lederna.
I kväll är det träning för Louise igen. Ska bli så kul!

Annars är det brödbak som gäller i förmiddag, (det känns oftast lite bättre i händerna då.)ska göra brödet som vi gjorde med Thomas, Dinkellimpan och Honungsbrödet från Riddarholmens bageri? Kommer inte ihåg va boken heter...
Thomas recept:
Fördeg:
1000 gr vatten (kokande)
500 gr solrosfrön
300 gr hela rågkärnor

dag 2
650 gr dinkel fullkorn
450 gr oblandad rågsikt
250 gr rågsurdeg
3 dl mörk sirap
40 gr jäst
30 gr salt

fyll formarna till 2/3 jäses till kanten. 200 gr i ca 45 min.

jag tog 2 dl sirap istället och 20 gr salt. sen lite mindre solrosfrön och lite linfrön istället.
det blev 4 bröd i mina 1,5 liters formar

honungsbrödet återkommer jag med måste göra om det lite först...:)

söndag 4 oktober 2009

Bakkurs

Igår va vi på bakkurs. Jag, Ellis, Johanna, Eric och Helena. Vi träffades på donnersgymnasiet kl. 10 och Thomas bjöd på kaffe och prov! Oj va har vi gett oss in på...?? men det gick bra. Vi gick B kursen i bakning som hade samma innehåll som årskurs 2 på gymnasiet. Vi gjorde tre sorters bröd. Ett grov dinkellimpa med hela rågkärnor, ett med sesamfrön, honung och rostade rågflingor, och ett med raskdeg el. poolish. Så kul att få baka i ett så stort kök! Mjölet stod i 25kg säckar! Vi fick använda och även köpa senare "bagar" vetemjöl med högt protein. Northern spring och Manitoba cream.
Vi hade en underbar dag och fick lära oss en massa kul. Jag funderar redan på nästa kurs...!!

Åh så skjuts in i ugnen...




" liggtid??"



Jag och Eric kladdar loss...










Här packar vi ner våra fina bröd.






Så här fina blev dom! vi fick MVG!! Så nu ska vi boka in nästa kurs!